Version imprimable

Welkom

 De Facultés Universitaires Catholiques de Mons (FUCaM) bieden opleidingen aan in economie en bedrijfswetenschappen, politieke wetenschappen en communicatiewetenschappen. Haar professoren en onderzoekers zijn in deze en aanverwante domeinen actief.

FUCaM werd gesticht in 1896 en was toen bekend onder de naam “Ecole Supérieure Commerciale et Consulaire”. Ze slaagde erin een kwaliteitsvolle opleiding te ontwikkelen en werd één van de zeven Franstalige universiteiten in België die officieel erkend worden door het Ministerie van Onderwijs.

Onze universiteit streeft ernaar om haar aandacht voor de mens te combineren met haar regionale integratie en internationale geest.

FUCaM telt ongeveer 1300 studenten. Deze campus op mensenmaat laat persoonlijke contacten tussen studenten, professoren, onderzoekers en administratief personeel toe.

Reeds in de beginjaren kregen de studenten een internationale opleiding waarbij ze het tweede jaar van hun curriculum in Leipzig doorbrachten en het volgende in Londen ; ons internationaal netwerk van 31 universiteiten beslaat momenteel 15 landen.

FUCaM bevindt zich in Mons, een typisch middeleeuwse stad, omgeven door natuur en op minder dan een uur van de Europese hoofdstad, Brussel. De stad kan bogen op architecturaal erfgoed, tradities en folklore en werd verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa 2015. Het is eveneens een bruisende studentenstad met twee universiteiten en meer dan een dozijn hogeronderwijsinstellingen. Het is ook een stad met een internationaal karakter die de thuisbasis is voor SHAPE, één van de Europese NAVO-hoofdkwartieren. Parijs, Amsterdam, Londen, Bonn of Luxemburg zijn slechts drie uur ver weg.

In het academiejaar 2004-2005 traden de Bolognahervormingen in voege. Momenteel organiseert FUCaM vijf bacheloropleidingen (180 studiepunten : economie en bedrijfswetenschappen, handelsingenieur, politieke wetenschappen, communicatiewetenschappen en sociale wetenschappen) en vier masteropleidingen (120 studiepunten : economie en bedrijfswetenschappen, handelsingenieur, politieke wetenschappen, communicatiewetenschappen).

Onze onderzoeksdomeinen zijn talrijk : veilingen, bedrijfsorganisatie, ontwikkeling, opvoeding, Europese politiek, marketing (consumentengedrag, distributienetwerken en retail), microstructuur van financiële markten, productie en toegepaste statistiek, publieke economie, de rol van de overheid, transport en logistiek, ... Meer info op www.fucam.ac.be/research

De meeste lessen in deze programma's worden in het Frans gegeven ; de lespakketten bevatten ook talencursussen (Engels, Nederlands, Spaans). De campus beschikt over accommodatie voor uitwisselingsstudenten.


 

Etudes

Activité d'information


Dernière publication


  • FUCaM Liaisons n°63

Mons 2015


  • Mons 2015 : pour l'UCL Mons aussi, c’est capital !